News and comments from Balad al Sham

Monday, May 16, 2011

Journalistisk krigsførelse

Siden Vietnam-krigen har især det amerikanske militær arbejdet på at finde en model, der kan sikre dem en lydig eftersnakker-presse. Når alt kommer til alt var Vietnam-krigen ikke blot et militært nederlag til USA. Det var også et medie-nederlag. Almindelige amerikanere kunne i en grd, der ikke tidligere havde været mulig, følge med i, hvad der skete.

Den løsning, der indtil videre er højdepunktet af det amerikanske militærs bestræbelser på at tøjle journalistikken, er de såkaldte "Boot camps". Ved at gøre journalisterne "embedded" og skabe en art Stockholm-syndrom blandt pressefolkene, mente de militære ledere tilsyneladende, at de derved ville få den journalistiske dækning, de ser sig fortjent til.

Samtidig med, at det amerikanske militær har opbygget en enorm pressetjeneste - hvis fornemste formål tilsyneladende er at benægte alt, indtil beviserne tårner sig op - har de opdyrket et stort lag af pensionerede militærfolk til at agere som "eksperter" i de amerikanske medier. Disse eksperters analyser har været de toneangivende i USA og dermed alle de lande, der er i den ulykkelige situation, at journalisternes eneste fremmedsprog er engelsk. Som Danmark.

Alting så dermed ud til at være til det bedste for det amerikanske militær. Det eneste, disse folk ikke havde regnet med, var, at folk i Irak, Afghanistan og andre lande, som USA har interveneret militært i (Yemen, Somalia, Pakistan) har gjort stor modstand. Hvem kan i dag huske George Bushs sejrstale på USS Abraham Lincoln? Begivenhederne har det med at underminere selv den mest veltilrettelagte spin-maskine, verdenshistorien indtil videre har frembragt.
[Et PS: Jeg ved godt, at bloggen her har ligget stille i lang tid. Jeg håber at ændre på det fremover.]