News and comments from Balad al Sham

Wednesday, February 29, 2012

Britisk politichef hjælper diktator

Hvis man klikker sig ind på Amnesty Internationals særlige hjemmeside om Bahrain, vil man finde ud af, at det er en uoverkommelig opgave at følge med i alle de overgreb på menneskerettighederne, som finder sted i det lille kongedømme. Næsten dagligt er der nyheder om mishandling, tortur og uhyrlige overgreb. Organisationen har gentagne gange sagt, at myndighederne ikke overholder selv de mest basale menneskerettigheder. Kongedømmet er med andre ord en brutal og blodig diktaturstat, hvor kongen ingen problemer har med, at regimet myrder og torterer sin egen befolkning.

Samtidig er Bahrain en stat, hvor der er store strategiske interesser på spil. Ud over det åbenlyse spørgsmål om olie og gas, så er det værd at bemærke, at det er her, den amerikanske Femte Flåde har deres base.

Regimet har haft deres hyr med at slå ned på de mange utilfredse borgere, der kræver demokratiske rettigheder. Sidste år var regimet nødt til at få hjælp fra nabolandet Saudi Arabien, der var mere end villig til at sende kampvogne over motorvejsbroen til Bahrain for at hjælpe til med at massakrere demonstranterne. Det har Al Jazeera English lavet en fremragende dokumentarfilm om.

Så vidt så godt.

Den seneste udvikling er, at kongedømmet nu har hyret Londons tidligere vicepolitimester til at hjælpe med at knægte demonstranterne. Han hedder John Yates, og han lover, at han vil tage den såkaldte kettling-taktik i brug over for demonstranterne.

Hhvad er denne kettling-taktik?, som Yates roser? Det er såmænd den selvsamme, som Københavns politi benyttede sig af i forbindelse med klimatopmødet i 2009. Det er denne taktik, der siden er blevet dømt ulovlig. Ifølge Østre Landsret var denne taktik ensbetydende med, at demonstranterne blev udsat for en "nedværdigende behandling".

Som en krølle på historien kan det nævnes, at John Yates i årevis holdt hånden over korruptionen i det britiske politi i forbindelse med News of the World-skandalen. Der er ingen beviser for, at Yates selv har været korrupt, men at han har været vidende om, at der foregik ulovligheder, og at han ikke selv foretog sig noget imod dem, hersker der ingen tvivl om.

No comments: