News and comments from Balad al Sham

Thursday, September 20, 2007

Lejesoldaterne i Irak

En af de største vittigheder, som ufrivilligt slipper ud mellem diverse politikerlæber fra tid til anden er, at Irak er en suveræn og selvstændig nation. For nylig blev det opdaget, at lejesoldater fra det amerikanske firma Blackwater havde dræbt nogle civile. Igen.

Den irakiske regering var presset til denne gang at protestere og kræve, at Blackwater mister sin tilladelse til at oprerere i Irak. Indtil videre har Blackwater (sammen med andre "sikkerhedsfirmaer", som har 182.000 såkaldte "contractors" i Irak, hvoraf en stor del er regulære lejesoldater) opereret frit og udført offensive operationer - dvs. angrebet irakiske civile og bekæmpet guerillagrupper - uden kontrol fra hverken den amerikanske hær eller den irakiske regering. De hører ikke under nogen lovgivning.

Nå, men den irakiske regering kræver, at Blackwater bliver sendt tilbage til USA. Men som New York Times påpeger, så har den irakiske regering ikke myndighed til at bestemme det. Vi tager det lige igen: den såkaldte irakiske "regering" kan ikke bestemme, hvilke lejesoldater, der må operere i Irak og skyde civile irakere.

Jeremy Scahill, forfatter til "Blackwater, the rise of the world's most powerful mercenary army" blev forleden interviewet på CNN - det er absolut værd at se.

1 comment:

Unknown said...

Irak er en selvstændig stat og det er regeringen selv der beder koalitionsstyrkerne om at blive. Private sikkerhedsfirmaer er et glimrende supplement til den ellers korrupte hær. Amerikanerne udfører et fornuftigt og på alle måder ansvarligt stykke arbejde. Vi er mange der er trætte af tossegode journalister som tror at de ved at dække såkaldte massakrer gør verdensfreden en tjeneste. I er jo i virkeligheden blevet lakajer for shiitisk islamofacisme.