News and comments from Balad al Sham

Tuesday, January 8, 2008

Drama i Golfen

Amerikanerne føler sig "provokerede". Det skyldes, at iranske speedbåde gik tæt på tre amerikanske krigsskibe i internationalt farvand i Hormuzstrædet ved indgangen til den Persiske Golf. Det meddeler den amerikanske flåde.

De iranske speedbåde, der angiveligt tilhører revolutionsgardens flåde, sendte ifølge Al Jazeera en radiotransmitteret trussel til de amerikanske krigsskibe, om at iranerne agtede at sprænge dem i luften. Speedbådene kastede tilsyneladende kasser i vandet foran de amerikanske skibe, hvilket tvang amerikanerne til at foretage undvigelsesmanøvrer af frygt for eksplosionsfare. De iranske speedbåde fortrak dog, da amerikanerne gjorde klar til at "åbne ild i selvforsvar," som Gordon Johndroe, talsmand for det amerikanske nationale sikkerhedsråd udtrykte det i en pressemeddelelse.

I Teheran vil de nu foretage en høring om episoden, og repræsentanter for revolutionsgarden vil tale i parlamentet i dag for at retfærdiggøre revolutionsgardens handling over for amerikanerne. Jeg behøver ikke at nævne, at høringen naturligvis er lukket. Al Jazeeras korrespondent i Teheran, Alireza Ronaghi, vurderer imidlertid, at det er vanskeligt at forestille sig, at revolutionsgarden ville opføre sig så aggressivt over for amerikanske skibe, hvis de ikke krænkede Irans territorium. Midt i den nuværende tilnærmelse mellem Iran og de arabiske stater, der er allierede med USA, er det ikke sådan en diplomatisk krise, regimet i Teheran har brug for. Måske er det snarere USA, der har brug for en diplomatisk krise?

Selve spørgsmålet om, hvad amerikanerne overhovedet laver i Hormuzstrædet ud for den iranske kyst, lader vi være urørt her - blot kan man mene, at amerikanerne formentlig ville anse det for en uhørt provokation, hvis Iran gav sig til at patruljere ud for den amerikanske kyst - internationalt farvand eller ej.

No comments: