News and comments from Balad al Sham

Saturday, May 26, 2007

Mohammed blev 23 år

Mohammed Ahmed Ibrahim Mansour fra Gaza blev 15. maj såret af adskillige skud under de voldsomme ildkampe mellem Hamasfolk og Fatah-styrker. Han blev indlagt på Shifa Hospital i Gaza, men hans tilstand gjorde, at han havde brug for bedre behandling - på et israelsk hospital.

Hans familie forsøgte sammen med folk fra de palæstinensiske sundhedsmyndigheder at få Mohammed transporteret til Israel for at få behandling på et hospital. Fem gange blev det afslået.

Først da det Palæstinensiske Center for Menneskerettigheder sammen med gik ind i sagen sammen med
Israeli Physicians for Human Rights, skete der noget. Den 21. maj fik Mohammed endelig tilladelse til at komme i behandling på et israelsk hospital. Men lægerne mente, at det ville være foir farligt at flytte Mohammed denne dag - de frygtede, at hans tilstand ville forværres af transporten. To dage efter var Mohammeds tilstand forbedret, og han blev sendt af sted i en ambulance med retning mod grænseovergangen ved Erez.

Klokken 17 ankom ambulancen til grænseovergangen. Ambulancen ventede i to timer forgæves på at komme igennem. Klokken 19 var ambulancen tvunget til at vende tilbage til Shifa Hospital, fordi Mohammeds tilstand igen var forværret. Efter en kort behandling blev han sendt af sted igen til Erez grænseovergangen klokken 20. På trods af, at de israelske myndigheder efter aftale med de palæstinensiske sundhedsmyndigheder var indforstået med, at bambulancen skulle igennem, måtte ambulancen vente i tre timer ved grænseovergangen. Det israelske militærs undskyldning for at tilbageholde ambulancen var "sikkerhedshensyn".

Omkring klokken 23 blev Mohammed endelig lagt over i en israelsk ambulance. Men det var for sent. Få minutter senere kunne lægerne konstatere, at Mohammed var død. Derefter blev liget transporteret tilbage til Shifa.

Mohammed blev 23 år.

Hvilke "sikkerhedshensyn" var det, der forhindrede, at Mohammed kunne modtage behandling? Israel har ingen svar givet.

Det israelske militær har, i strid med international lov, lukket grænseovergangen Rafah mellem Gaza og Egypten. Derfor kan ingen patienter komme i behandlin i Egypten. Eneste mulighed for behandling er i Israel. Israel blokerer desuden systematisk for forsyninger af medicin og udstyr til Gazas hospitaler. Det betyder, at dialysepatienter ind imellem dør på grund af mangel på udstyr.

Og Israels belejring af Gaza betød, at Mohammed ikke kunne opleve sin 24 års fødseldag.

No comments: