We’ll liberate their soil
We’ll liberate their airports, we’ll liberate their harbors
And we’ll liberate their oil
-David Rovics, Operarion Iraqi Liberation.
Den 24 maj stemte den amerikanske kongres for at fortsætte krigen i Irak. Disse fine herrer og damer besluttede også at skrue bissen på over for deres marionetstyre i Irak (den såkaldte irakiske "regering"). Beskeden lød: Ingen privatisering af iraks olie - ingen penge til genopbygningsarbejder i Irak.
Det er ganske ironisk, at kodenavnet for invasionen af Iraq først var Operation Iraqi Liberation. Men med forkortelsen O.I.L. var det ligesom lidt for åbenlyst, hvad det hele handlede om. Derfor blev navnet ændret til Operation Iraqi Freedom.
Nå, men hvis den irakiske "regering" - der ikke ville overleve 24 timer uden amerikanske bajonetter - ikke vedtager at "privatisere" olien (hvilket vil sige at forære den til Halliburton og andre amerikanske oliebaroner), så holder USA op med at genopbygge noget som helst af alt det, de har bombet, brændt og smadret i Irak. I et land, hvor elektricitet og vand er aktutte mangelvarer (sammen med brændstof, selv om Irak er et af de rigeste olielande i verden), er det ikke svært at forestille sig, hvad det betyder med fortsat militær besættelse og krig uden genopbygning af noget som helst.
Hvis Iraks olie bliver "privatiseret" (læs: stjålet), så vil det være det eneste land i Mellemøsten, hvor olien er på private hænder. Saudi Arabien, Kuwait, Bahrain og Iran ejer selv olien, men sælger kontrakter og laver udvindingsaftaler med de store oliebaroner.
Den irakiske olielov, der er udarbejdet af et privat konsulentfirma i USA, vil efterlade den irakiske "regering" med blot 17 ud af de 80 kendte oliefelter i Irak. Samtlige nye oliefelter, der bliver opdaget i fremtiden, vil ifølge loven, ryge på private (amerikanske) hænder.
Et aspekt ved privatiseringen er, at den løber på 30-årige kontrakter. Det vil efter al sandsynlighed betyde, at amerikansk militær (eller private lejesoldater fra firmaer som Blackwater) skal blive i Irak i mindst 30 år. Om dette kan lade sig gøre med en kraftig modstandsbevægelse i Irak er en anden sag, som jeg ikke vil beskæftige mig med her.
Samtidig har amerikanerne i løbet af deres nye "offensiv" i Bagdad slået mindst 15.000 irakere ihjel. Tror de virkelig selv i Washington, at de uden problemer kan massakrere befolkningen og stjæle dens olie? I så fald vil de få mange grimme overraskelser i fremtiden.
No comments:
Post a Comment