News and comments from Balad al Sham

Thursday, July 26, 2007

Tillykke!

En del unge amerikanere vil gerne studere på universitet eller college. Der er så bare en del af dem, der ikke kan komme til det. Det er nemlig temmelig dyrt. Det "personlige ansvar" med brugerbetaling sikrer, at de fattige ingen uddannelse kan få. Sådan er der så meget i verdens rigeste land.
En del af dem tager så til Canada, hvor det er billigere. Men jeg så, at der også er nogle, der tager til Cuba. Otte amerikanske læger er netop blevet uddannet i Cuba - ganske gratis. Den temmelig meget fattigere caribiske republik har tilsyneladende råd til gratis uddannelse og lægehjælp i modsætning til Guds eget land. Og tillykke med det - eller mabrouk, som man siger hernede.

Disse læger vil nu behandle fattige i USA - en slags ulandshjælp fra Cuba til USA's fattige.

Hvad har det så at gøre med Mellemøsten? Måske ikke meget, men det er tankevækkende, at USA sjofler lægehjælp til sine egne soldater (der jo også kommer fra de fattige lag) samtidig med at man har travlt med at slå irakere ihjel. Ikke nok med at det kan være svært for de sårede soldater at få lægehjælp og økonomisk støtte, de hjemvendte tropper lider også i overvældende grad af post-traumatisk stress (PSTD). Det er det samme, som torturofre lider af. En rapport fra Pentagon viser, at 40 procent af soldaterne, en tredjedel af marineinfanteristerne og halvdelen af nationalgarde-tropperne lider af PSTD. Verdenshistoriens største militærmaskine sjofler også disse tropper - på trods af al demagogien med slogans som "support our troops".

Måske kan de cubansk uddannede læger hjælpe nogle af de amerikanske ofre for besættelsen i Irak.

No comments: