News and comments from Balad al Sham

Wednesday, July 4, 2007

Al Aqsa Martyrerne

Så blev Alan Johnston frigivet. Hamas-regeringen har tilsyneladende gjort alt for at få ham på fri fod, og nu er det lykkedes. Det vil naturligvis ikke blive anerkendt af de vestlige ledere, og nogle vil formentlig prøve at gøre Hamas til en slags medskyldige i kidnapningen af BBC-journalisten - på trods af kendsgerningerne. Men den demokratisk valgte regering har endnu ikke overgivet sig til Salam Fayyads kup-regering på Vestbredden, og det ønsker Vesten at straffe dem for. Og det vil løsladelsen af Alan Johnston desværre ikke ændre på.

På den besatte Vestbred har Fateh forsøgt at gøre sig endnu bedre venner med deres herrer i Tel Aviv. Nu har Abbas erklæret, at alle væbnede grupper i de palæstinensiske områder vil blive afvæbnet og opløst. Det er de israelske generaler naturligvis glade for - så slipper de for, at de irriterende koloniserede folk af og til forsvarer sig med rifler og bomber.

Men hvad med al-Aqsa Martyrernes Brigade? Det er en væbnet gruppe, der er tilknyttet Fateh (men ikke ligger under Fateh-ledelsens kontrol). De har indtil videre nægtet at ville opløse sig selv. Og det vil de blive ved med. Al-Aqsa Martyrerne er i befolkningen langt mere populær end Abbas, Fayyad og de andre korrupte Fateh-politikere, der - ganske fortjent - har ry for at være mafiabosser og underlagt Israel. Faktisk stammer en stor del af Fatehs legitimitet i befolkningen netop fra al-Aqsa Martyrernes væbnede kamp imod den israelske besættelse på Vestbredden.

I løbet af den sidste uges tid har Vestbreddens største by Nablus været udsat for nærmest konstant israelsk belejring, og den israelske hær har kidnappet og likvideret adskillige medlemmer af al-Aqsa Martyrernes Brigade - herunder en af gruppens lokale ledere.

Hvad skal almindelige palæstinensere tænke? Abbas' sikkerhedsstyrker har travlt med en klapjagt på Hamas-folk. Borgmestre, parlamentsmedlemmer og byrådspolitikere er blevet sat i fængsel. Samtidig løfter Abbas hverken en finger eller hæver et øjenbryn, når Israel belejrer Vestbreddens største by, trænger ind i private hjem, terroriserer lokalbefolkningen og likviderer modstandsfolk. Hvem mon har den største autorietet blandt palæstinenserne. Al-Aqsa Martyrerne eller levebrødspolitikerne? Svaret giver sig selv.

Så hvordan kan Abbas overleve uden legitimiteten fra al-Aqsa Martyrerne? Det er heller ikke sikkert, at det kan lade sig gøre, men det bliver i hvert fald på israelske bajonetter.

No comments: