News and comments from Balad al Sham

Monday, June 18, 2007

Mere om det palæstinensiske kup

I min tidligere post beskrev jeg en del af reaktionerne på det palæstinensiske kup, som Egypten, Israel, Jordan og USA står direkte bag.

Her følger en lille opdatering på nogle af reaktionerne på, at den demokratisk valgte regering nu er begrænset til Gaza og ikke vil overgive sig.

Israel har nu besluttet sig for at lukke for al forsyning af brændstof til Gaza, med undtagelse af forsyning til elkraftværker.

Benjamin Ben-Eliezer, den israelske minister for infrastruktur, sagde til hærens radio, at "Israel
må styrke Gazastribens isolation og ikke lade noget passere, på nær elektricitet og vand."
Fødevarer blev ikke nævnt.

Samtidig har Ehud Olmert hyldet det nye kup. "En palæstinensisk regering, der ikke er en Hamas-regering, er en partner, og vi vil samarbejde med den," sagde han før han forlod Israel og fløj til Washington.
Sådan blåstempler man et kup.

Forud forkuppet, hvor præsidenten afsatte den denokratisk valgte regering, har der længe været spekulationer om et kup. I pressen er der blevet lækket planer om et Egyptisk-Jordansk kup imod Hamas for at sætte det USA-venlige Fateh på tronen. Og USA har åbent støttet Fatehs væbnede tropper med 59 millioner dollars. Selv om det ikke er blevet sagt åbent, har der kun været et eneste formål med dette: en borgerkrig imod regeringen.

Det egyptiske regime under Hosni Mubarak har åbent støttet Fatehs væbnede styrker i kampen imod regeringen. I maj sendte Egypten 500 bevæbnede og egyptisk trænede Fateh-folk ind i Gaza. Finanserne til træningen og bevæbningen af disse styrker er i høj grad kommet fra USA, der sidste år sendte 1,3 milliarder dollars til Mubarak i militær støtte.

Kendsgerninger er svære at løbe fra. Og kendsgerningerne i Palæstina er, at Vesten (og i særdeleshed USA) direkte og ved hjælp af Egypten, Jordan og Israel, har kuppet den nok mest demokratisk valgte arabiske regering.

Så meget for al hyklerisk snak om "demokratisering" af den arabiske verden.

No comments: