News and comments from Balad al Sham

Friday, June 15, 2007

Iraks fagforeninger under angreb

Da besættelsesmagten i Irak gik i gang med sit "de-baathification" program, så var der en enkelt ting, som var bemærkelsesværdig. De valgte at bevare Saddam Husseins arbejdslov fra 1987. Og de begyndte at overholde den strengt. Dermed blev lønnen for mange i den private sektor i Irak halveret fra 2003 til 2004.

Desuden forbyder Saddams gamle lov, som amerikanerne har taget til sig som deres egen, at det er forbudt for offentligt ansatte at danne uafhængige fagforeninger og at strejker er totalt forbudt.

Der findes efterhånden en del eksempler på, at Georgs Bushs smuldrende "koalition" og deres irakiske Quisling-regering under Nuri al-Maliki gør alt hvad de kan for at undgå, at der opstår uafhængige fagforeninger i Irak - og at disse i hvert fald ikke skal have lov at være kritiske over for noget som helst, for slet ikke at tale om at organisere strejker (som vist nok er en af grundene til at man overhpvedet har fagforeninger).

Lige et par eksempler:

Allerede i december 2003 brød amerikanske soldater ind i de Irakiske Arbejderes FagforeningsFøderations (IFTU) hovedkvarter i Bagdad. De amerikanske styrker arresterede otte ansatte og konfiskerede dokumenter om fagforeningens aktiviteter. Det er værd at bemærke, at IFTU er organiseret illegalt under Saddams diktatur. De troede fejlagtigt, at den amerikanske besættelse ville betyde større frihed for fagforeninger i Irak end under Saddam.

Da oliearbejderne i det sydlige Irak i 2003 dannede en fagforening nægtede de britiske besættelsesmyndigheder at forhandle med fagforeningen og sagde, at fagforeningen var "illegitim".

Der er flere eksempler, men her er to af de seneste:

I februar i år angreb amerikanske soldater hovedkvarteret for Iraks Journalistforbund. 10 computere og 15 mindre generatorer blev beslaglagt.
Youssif al-Tamini fra Iraks Journalistforbund sagde til IPS: "Amerikanerne har givet os så mange beskeder, men vi har afvist dem alle. De har dræbt vores kollegaer og lukket så mange aviser, arresteret hundredvis af os og nu skyder de vores hjerter ved at ransage vores hovedkvarter. Dette er den ytringsfrihed, vi har fået."

Som en sidebemærkning skal det siges, at koalitionens pressekontor over for mig benægtede, at episoden overhovedet havde fundet sted. Dette var en lodret løgn, og historien blev senere bragt i International Herald Tribune, der ellers er berygtet for deres servile følgagtighed over for koalitionen.

Lige nu har den såkaldte irakiske regering rettet et angreb imod oliearbejderne i det sydlige Irak. Arbejderne har strejket i flere omgange, blandt andet imod den amerikansk-dikterede olielov, der vil forære Iraks olie til en håndfuld stenrige oliebaroner, samt krrav om bedre løn- og arbejdsforhold. Maliki-regimet har svaret igen med at true med, at de vil bruge "jernnæven" imod alle, der stopper olieproduktionen. Og oliearbejdernes ledere har fået en arrestordre på halsen med en anklage for at "sabotere økonomien" (som om det ikke er selve essensen i en strejke at obstruere arbejdsgivernes økonomi). Det irakiske militær har efterfølgende omringet oliearbejderne.

Iraks Føderation for Oliefagforeninger opfordrer alle fagforeninger og aktive i antikrigsbevægelsen til at "optrappe solidariteten med vores fagforening og vores modige medlemmer".

Herfra skal der lyde et mabrouk til de irakiske oliearbejdere.

No comments: