News and comments from Balad al Sham

Tuesday, June 19, 2007

Politiken fordrejer sandheden om Mellemøsten

Efter kuppet i de palæstinensiske områder genoptages hjælpen til den palæstinensiske regering fra USA og EU.

Politiken har i den forbindesle begået en artikel, der desværre er typisk for store dele af medielandskabet. Den er simpelthen så fuld af fordrejelser, halve sandheder og underlødig journalistik, at jeg ikke kan lade være med at kommentere på den.

1: Politiken kan fortælle os, at "EU har ikke ydet støtte til den palæstinensiske regering siden marts sidste år, hvor Hamas satte sig på regeringsmagten."
Politiken "glemmer" at fortælle, at Hamas blev valgt ved et af de få demokratiske valg i den arabiske verden. I stedet får vi at vide, at Hamas "satte sig" på magten.

2: Politiken fortsætter:
"Efter den seneste tids uroligheder ophævede Abbas søndag samlingsregeringen og udnævnte i stedet den uafhængige Fayyad til ny premierminister. Samtidig blev den væbnede fløj af Hamas blev erklæret for ulovlig."
At "den seneste tids uroligheder" består i, at Fateh prøvede at vælte den demokratisk valgte regering med våbenmagt (med økonomisk og militær støtte fra Egypten, Jordan og Vesten), må Politikens læsere lades i uvidenhed om. Er det fordi, det er uvæsentligt? Var der ikke plads til at skrive "Fatehs væbnede kupforsøg i Gaza"?

3: Politiken viderebringer uden kritiske spørgsmål Per Stig Møllers løgn om kuppet. Politiken skriver:
"»Hamas-regeringen er en kup-regering, og den støtter vi ikke. Men befolkningen vil vi fortsat støtte. Vi vil hjælpe med den humanitære indsats i Gaza«, siger Per Stig Møller. "
At Hamas-regeringen skulle være en "kup-regering" er en temmelig alternativ måde at omgås sandheden på.
Hvem har valgt Hamas? - Svar: Palæstinenserne.
Hvem har valgt den nye regering? - Svar: Condoleeza Rice, Ehud Olmert, Hosni Mubarak, Kong Abdallah af Jordan og Javier Solana.
Burde det ikke være klart, hvem det lige er, der er en "kup-regering"?
Hvorfor stiller Politiken ingen kritiske spørgsmål til Per Stig Møller? Er Politiken simpelthen uvidende om de faktiske forhold, eller viderebringer Politiken med overlæg disse løgne?

4: Politiken skriver:
"600 mio. fra Israel
Den nye regering har også fået Israel til lommerne.
Efter at have tilbageholdt palæstinensiske toldindbetalinger i flere år erklærede den israelske udenrigsminister, Tzipi Livni, på mødet mandag, at de cirka 600 millioner dollar, det drejer sig om, vil blive frigivet til den nye palæstinensiske regering."

At Israle er gået "til lommerne" er mildest talt en fordrejning af sandheden. Kendsgerningen er, at det er penge, som Israel har stjålet fra palæstinenserne - i strid med international lov. Det fremgår godt nok i den efterfølgende sætning, at det drejer sig om palæstinensiske toldindbetalinger. Men mellemrubrikken og afsnittets første sætning er simpelthen så vildledende, at der kun kan være tale om ond vilje fra Politikens side.

No comments: